lag og nyt en fårefrikasse

Hvis du skal lage bare en ordentlig middag denne uken, hva med en fårefrikasse? Det er fremdeles mye lam i butikken og det som kalles fårikål-kjøtt er ypperlig til fårefrikasse også. Det eneste som tar tid er kokingen av kjøttet og det kan du gjøre kvelden før!. 

Jeg har sansen for disse norske tradisjonsrike rettene. De som vi enten har spist hos foreldre eller besteforeldre. Det er på tide å brette opp ermene og lage litt skikkelig husmannskost. Når det i tillegg er enkelt og godt hva venter vi på! Ja, det ser kanskje ikke ut som gourmet-mat, men det er det jo heller ikke. Dryss litt persille på for et "penere" look ;o).

Jeg lagde en kjele her om dagen og det er mat som unger liker også! Hvis du ikke greier å spise opp alt (noe vi ikke gjorde) så kan du fryse resten til en annen gang. supre greier.

Oppskrift under bildet, tror den er noenlunde som fårefrikasseer pleier, men dette er i hvertfall min versjon.

 Oppskrift fårefrikasse. 

en pakke får i kål kjøtt. Legg det i en kjele og fyll på med vann slik at det dekker kjøttet. skrell en gulrot og del i to, en 1/4 purre delt i to en skive selerirot delt i to ha det oppi. Ta to gode klyper salt i og ca 10 hele pepperkorn. La alt koke opp og skru ned varmen slik at det så vidt koker. La det stå slik med lokket på til kjøttet løsner fra beina. Det kan brått ta en to til tre timer. Det som skjer når vi lar det koke på lav varme over tid er at kjøttet blir mørt og det vil vi gjerne at det skal bli.

Når det har kokt ferdig, ta ut kjøttet fra vannet som nå heter kraft. Legg kjøttet på en tallerken eller liknende. Ta ut grønsakene du hadde i og kast dem. De har lagd smak i kraften. Sikt sausen. Hvis du har tid, la kraften stå og kjøle seg ned og sett den kaldt til dagen etter. Fordelen med å la det kraften stå til dagen etter er at fettet legger seg på toppen og danner flak, da kan du enkelt ta det bort og retten blir mye mindre fettholdig. Hvis du ikke har tid, så blir sausen fetere.

Lage saus av kraften:

Hvis kraften har stått fra dagen før, begynner du med å ta av fettet.

Mens sausen fremdeles er kald så visper du inn litt mindre enn 1 dl siktet hvetemel (til ca 1 liter kraft). Når du pisker det inn mens kraften er kald så unngår du klumper. Hvis du tar hvetemel i varm væske så blir det mange klumper - men du kan alltids sikte sausen etterpå, så pust rolig, den er ikke ødelagt :o).

Nå varmer du opp sausen og lar den koke i minimum 5 minutter (det tar så lang tid før hvetemelet har kokt nok. Ellers smaker sausen din hvetemel) Hvis sausen er passe tykk så er det fint, er den for tykk har du i litt vann. Er den for tykk må du blande mel og kaldt vann i en kopp, røre og helle det i sausen mens du rører (da må du koke den i fem min til). 

Du er ikke ferdig med krydderiene enda, så finn frem rosmarinen (tørket) og ta i et par teskjeer. Rosmarin og sau passer veldig godt sammen. Deretter tar du i en knivsodd chili (bitte litt, bare for å kjenne en liten varme bakerst i ganen) og så skviser du ca en spiseskje sitronsaft oppi sausen. Årsaken til at jeg har i sitron er at det tar bort noe av tyngden i sausen og emmenheten.

Ha i mer salt og pepper hvis du synes det trengs. Husk at smaker utvikler seg etterhvert som det koker eller hviler, så sett heller salt og pepper på bordet enn å ha i for mye. Til denne retten er det godt med litt flaksalt oppå ved servering, men vanlig salt duger. 

Du er ikke ferdig med krydderiene enda så finn frem rosmarinen (tørket) og ta i et par teskjeer. Rosmarin og sau passer veldig godt sammen. Deretter tar du i en knivsodd chili (bitte litt, bare for å kjenne en liten varme bakerst i ganen) og så skviser du ca en spiseskje sitronsaft oppi sausen. Årsaken til at jeg har i sitron er at det tar bort noe av tyngden i sausen og emmenheten.

Etter at alt har kokt sikter jeg sausen igjen så får jeg ut rosmarinen og eventuelle melklumper.

Kjøttet:

mens sausen koker så tar jeg bort beina fra kjøttet og skjærer av biter med fett eller sener. Når sausen er ferdig har jeg kjøttet oppi sausen slik at kjøttet varmes opp.

Retten serveres med kokte poteter og kokt gulrot. 

@God middag

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

anettebsworld

anettebsworld

41, Oslo

Jeg er stort sett fornøyd med tilværelsen, men av og til må det forandringer til. Forandringen jeg gjorde var at jeg etter mange år som yrkesaktiv jurist begynte som interiørinnreder på fulltid. Jeg er utdannet innreder og interiørveileder ved norsk interiørskole. Jeg jobber selvstendig og for firmaet At Wallpaper. Ellers er jeg mamma til verdens beste datter, hjemmearbeidende, utearbeidende og alt hva som ellers kreves.

Kategorier

Arkiv

hits